00%

No rows to show

No products in the cart.

AdminFBA - February 14, 2023

Slanutak

Slanutak

Slanutak je namirnica koja se jede posvuda po svijetu!

Slanutak je jedna od namirnica koja se jede posvuda po svijetu, iako je njezino izvorište područje Mediterana i Bliskog Istoka.

Slanutak o kojem u današnje vrijeme govore gotovo svi obožavatelji orašastog okusa, mahunasta je bjelančevinasta biljka koja se koristi u ljudskoj prehrani.

Sjeme slanutka je slično sjemenu soje ili osušenom zrnu graška. Slanutak se najčešće koristi kao varivo ili kao dodatak drugom povrću u pripremi jela.

Istočnjaci slanutak melju u brašno i od njega pripremaju peciva odnosno kruh. Prema zdravstvenim preporukama, muška osoba bi trebala unositi do 38 grama vlakana na dan, a žene do 25 grama vlakana. 

Slanutak obiluje energijom. Bogat je vitaminima i mineralima. 

Mnogi nutricionisti tvrde da je slanutak bolji izbor čak i od mesa.

Koliko je zapravo odličan slanutak proteini govore sami za sebe.

Manje je kaloričan, a sadrži gotovo jednako proteina koliko i meso, a obiluje i vlaknima. Kalcij, magnezij, mangan, cink, željezo i vitamin K koje nalazimo u slanutku, pomažu u izgradnji koštane strukture. 

Nutritivna vrijednost slanutka u količini od 100 grama:

Mononezasićene masne kiseline – 1,4 g 

Polinezasićene masne kiseline – 2,7 g

Zasićene masne kiseline – 0,6 g 

Masti – 6 g 

Ugljikohidrati  – 61 g 

Dijetna vlakna – 17 g 

Proteini – 19 g 

Šećeri – 11 g

Zahvaljujući vlaknima, nakon što pojedete slanutak, dulje ćete se osjećati siti, ali ima on i velike prednosti po pitanju zdravlja.

Blagotvorno djeluje na kolesterol i probleme s dijabetesom jer regulira šećer u krvi. 

Također ima dobar utjecaj na zdravlje srca zbog spomenute folne kiseline. Na svojoj listi prednosti slanutak ima i sadrži mineral molibden u tragovima koji aktivira enzime u metabolizmu, a poznat je i kao dobar diuretik.

Kako sadrži puno vlakana, dobro će djelovati na osobe koje imaju dijabetes ili ga žele prevenirati. Vlakna pomažu pri apsorpciji glukoze te održavanju normalne razine inzulina. Veliki postotak željeza u ovoj namirnici, pak, pomaže nadomjestiti manjak željeza, održava i razinu hemoglobina u normali pa je iznimno dobra namirnica za trudnice i tijekom menstruacije.  

Posted in SirovinaTags:
Previous
All posts
Next